Zbilansowana dieta – edycja włoska

Na pozór wydawać by się mogło, że włoska kuchnia ocieka tłuszczem, a Włosi to ociężały, otyły naród. Tymczasem na ulicach słonecznej Italii widać głównie smukłe Włoszki i muskularnych Włochów. Jak to się ma do naszego wyobrażenia o kuchni spod znaku apenińskiego buta? Okazuje się, że padliśmy ofiarą szkodliwego stereotypu. Tymczasem kuchnia włoska jest lekka, pełna aromatycznych warzyw i lekkich sosów. A pizza? Pizza jest zdrowa i pełnowartościowa!

Stereotypowa kuchnia włoska
Stereotypowa kuchnia włoska zdaje się nam ciężka, ociekająca sosami i pełna kalorycznych makaronów. Tymczasem okazuje się, że znamy przede wszystkim spolszczone wersje oryginalnych dań. Każdy Włoch, widząc talerz polskiego spaghetti bolognese, załamałby ręce i wyrzucił danie do kosza. Włoskie pasty są lekkie i pozbawione nadmiaru ciężkich sosów. Wówczas danie nie jest tak kaloryczne, a jego głównym składnikiem jest smaczny, ugotowany w punkt makaron.

Podobnie sprawa ma się z popularną pizzą. W Polsce to dość ciężki, gruby placek, tymczasem we Włoszech pizza to lekkie danie pełne zdrowych właściwości. Dzisiaj jemy pizzę nad morzem i w górach, jest pizza w Zabrzu czy w Koninie, w Helu czy Zakopanem i wszędzie tam cieszy się ogromną popularnością. Co ciekawe, popularyzatorami tego włoskiego specjału są… Amerykanie! To oni rozpowszechnili (i umówmy się, zamerykanizowali, a więc nieco spaczyli tradycyjny, znacznie zdrowszy przepis) pizzę. Dlatego dzisiaj popularne są takie rodzaje tego dania jak pizza w stylu nowojorskim czy chicagowskim. Zwłaszcza ta druga jest ciekawa – to bowiem wypiekane w głębokim naczyniu ciasto wypełnione mieszanką sosu pomidorowego, mięsa i ciężkiego, tłustego sosu. Bomba kaloryczna, na której powstanie wpaść mógłby tylko mieszkaniec Stanów Zjednoczonych…

Pizze zamówisz na https://www.pizzadominium.pl/lokale/zabrze-c-h-platan!

Co region to obyczaj…
Pojęcie kuchni włoskiej jest sporą generalizacją – okazuje się bowiem, że jak w każdym kraju, tak i we Włoszech poszczególne regiony mają swoje specjały i z nich słyną. Neapol to oczywiście wspomniana już pizza w najlepszym wydaniu – wypiekana w wysokiej temperaturze, z niewielką ilością dodatków, za to wspaniałym sosem pomidorowym. Południe, w szczególności Sycylia słynie z owoców morza, ale i niezwykłych, dojrzałych owoców i warzyw. Stąd duża popularność caponaty – warzywnego gulaszu, którego bazą jest bakłażan i słodkie sycylijskie pomidory. W Rzymie spotkamy się z pizzą podawaną z blaszki i sprzedawaną w formie prostokątnych kawałków, z kolei na północy napijemy się pysznego bombardino – drinka podawanego na stokach narciarskich zmarzniętym miłośnikom białego szaleństwa. Jest to więc kraj bogaty nie tylko w niezwykłą kulturę, ale i o wspaniałej kulturze kulinarnej. Warto zwiedzić cały kraj i spróbować tych pyszności na miejscu. Jeśli się jednak nie ma takich możliwości – zawsze można wyruszyć do pobliskiej trattorii, uraczyć się włoskimi specjałami, wychylić kieliszek limoncello i chociaż przez chwilę poczuć się jak w słonecznej Italii.